péntek

A hiperaktivitás és a magatartászavar összefüggései és eltérései

A magatartászavarról...
Lényeges, hogy a hiperaktivitást elkülönítsük a magatartászavartól. A tüneteik hasonlóak, de kialakulásuk okai és a kezelési lehetőségek különböznek. 

A hiperaktivitás genetikai okok miatt alakul ki, egy központi idegrendszeri elváltozás. Alapvető sajátossága, hogy a belső szabályozó, kontrollrendszer működtetésével van probléma, ennek oka pedig az agyi működésben rejlik.
A hiperaktív figyelemzavar jól kezelhető megfelelő hosszú távú terápiával, illetve tudatos pedagógusi és szülői viselkedéssel. 
A következetes, szeretetteljes felnőtt viselkedés a gyerekeknek szabályokkal és korlátokkal könnyíti meg a határok kijelölését és azokon belül a viselkedés kontrollálását a gyermek számára. 

Ezzel szemben a magatartászavar kialakulásában szociális-környezeti tényezők játszanak szerepet, mint például nem megfelelő családi háttér, bántalmazás, elhanyagoló bánásmód. 
E tényezők a terápiák hatékonyságát is nagymértékben csökkenthetik.
A magatartászavar esetében a normák akaratlagos megszegéséről van szó, az egyén a belső kontrollrendszert jól tudná működtetni, de belső motiváció hiányában nem akarja. 

ADHD esetében a magatartászavar másodlagos tünetként alakul ki, okai lehetnek: a stressz, a tanulási és szociális színtereken gyermeket érő kudarc, tanulási nehézségek, családi problémák, elhanyagolás, bántalmazás és  a kortárs csoportok negatív hatása, valamint helytelen pedagógiai bánásmód.