hétfő

Kérdeztél és válaszoltam...

 Avagy, az öt lépéses "nyaggatásűző" módszer


A cikket a szülők lapja oldalon találtam, érdemes elolvasni, ezen a linken: 

Létezik olyan gyermek, aki mindig "könyörög", egyezkedni próbál, úgymond, keresi a korlátait (esetleg eddig még nem találta meg, de szülőként szeretnénk ebben neki segíteni). Az ADHD-val diagnosztizált gyermekekre pedig a tapasztalatok szerint kimondottan jellemző ez a viselkedés. Mit tehetünk, ha ezt tapasztaljuk?
A szülőnek nincs könnyű dolga, hogy következetesen ragaszkodjon az eredeti (nemleges) döntéséhez egy adott dologban. A következetességgel viszont a gyermeknek olyan erős és bizonságos kereteket tudunk adni, ami segít neki abban, hogy a viselkedését saját maga is irányítani, kontrollálni tudja. Ez a módszer is egy ilyen segítő lehetőséget ad a szülők kezébe.

A cikkben olvasható leírás szerint, az első (néhány) körben öt lépésből megoldható, hogy a gyermek rájöjjön, az egyezkedés vagy könyörgés teljesen hiábavaló, mert ha a szülő valamit mond, az utána úgy is van. 

A módszer kivitelezése során a címben jelölt mondatot kell monadnunk a gyermeknek:

  • Hallottál-e már a Kérdeztél és válaszoltam játékról?
  • Megkérdezted tőlem, hogy megengedem-e / lehet-e stb. (itt az éppen aktuális dolgot említjük meg)
  • Én mit válaszoltam erre a kérdésre?
  • Olyan szülőnek ismersz, aki megváltoztatja a döntését?
    (Figyelem, rizikópont! Ha olyan szülők voltunk eddig, és a gyermekünk ilyennek ismert, akkor most van itt az új lehetőség ezen változtatni, hatalmas elszánás és lelkierő segítségével..., hogy ezt a kérdést jogosan feltehessük.)
  • Ha a gyermek egy idő múlva újra megkérdezi ugyanabban a témában ugyanazt, akkor már (ha valóban következetesek tudunk maradni), elég csak a címben jelzett mondatot ismételni.